Τα φύλλα δάφνης (γνωστά και ως φύλλα δάφνης) είναι εγγενή στην ανατολική Μεσόγειο. Το δέντρο δάφνης ή η δάφνη είναι ένα αρωματικό, αειθαλές δέντρο ή μεγάλος θάμνος που φτάνει τα 10 – 18 μέτρα ύψος. Προήλθε από τη Μικρά Ασία, αλλά αργότερα εξαπλώθηκε στη Μεσόγειο και σε άλλες χώρες με κατάλληλο κλίμα.
Τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται για τη γεύση τους στη μαγειρική και είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μπαχαρικά. Γνωστά και ως γλυκιά δάφνη, τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται ως αρωματικά και καρυκεύματα σε σούπες, κρέας, στιφάδο, ψάρι, σάλτσες, τουρσιά και σε ζαχαρωτά. Τα φύλλα δάφνης είναι συνήθως αποξηραμένα και χρησιμοποιούνται ολόκληρα, θρυμματισμένα ή αλεσμένα. Αυτά τα φύλλα διαθέτουν αρωματικές, διεγερτικές και ναρκωτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα φύλλα χρησιμοποιείται επίσης ως μπαχαρικό και αρωματική ουσία τροφίμων και έχει εκτενή εφαρμογή στην παραδοσιακή ιατρική διαφόρων χωρών.
Τα φύλλα δάφνης μπορούν να προμηθευτούν σε πολλές διαφορετικές μορφές όπως: Εξαιρετική ποιότητα, Κανονική ποιότητα, Σπασμένα και Σκόνη.